Skip to main content

În fiecare an, la 2 octombrie este marcată Ziua internaţională a non-violenţei, care a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 61/271, la 15 iunie 2007 din dorinţa „de a asigura o cultură a păcii, toleranţei, înţelegerii şi nonviolenţei”.

Ziua de 2 octombrie reprezintă data naşterii lui Mahatma Gandhi (1869-1948), unul dintre cei mai mari militanţi pentru pace din lume, pionier al filosofiei şi al strategiei nonviolenţei, conducător de marcă al mişcării pentru independenţă din India.

Adunarea Generală a ONU a luat decizia marcării Zilei internaţionale a nonviolenţei ”având în vedere că nonviolenţa, toleranţa, respectul deplin pentru toate drepturile omului şi libertăţile fundamentale pentru toţi, democraţia, dezvoltarea, înţelegerea reciprocă şi respectul pentru diversitate sunt interconectate şi se consolidează reciproc”.

Mahatma Gandhi a fost o sursă de inspiraţie pentru mişcările nonviolente în vederea obţinerii de drepturi civile şi schimbări sociale din întreaga lume. Cunoscut pentru doctrina sa care presupunea proteste paşnice pentru a determina progresul politic şi social, Gandhi a rămas angajat, de-a lungul vieţii sale, în credinţa sa în nonviolenţă chiar şi în condiţii opresive şi în faţa unor provocări aparent insurmontabile.

Mohandas Karamchand Gandhi s-a născut pe 2 octombrie 1869, în Porbandar, în Gujarat (vestul Indiei). Ultimul copil al lui Karamchand Gandhi şi a celei de-a patra soţii a sa, Putlibai, Mahatma nu s-a evidenţiat în copilărie decât prin timiditate şi notele mediocre primite la şcoală. La vârsta de 13 ani, Gandhi s-a căsătorit cu Kasturba, în urma unor aranjamente ale părinţilor, dar apoi s-a dus la Londra ca să se pregătească pentru avocatură și, mai târziu, a devenit un activist al drepturilor omului cunoscut în toată lumea.

a primit titlul onorific de Mahatma, „suflet mare”. Se spune că poetul indian Rabindranath Tagore, câştigător al Premiului Nobel pentru Literatură în 1913, ar fi fost cel care l-a botezat astfel pe Gandhi şi a popularizat numele. Titlul reprezenta sentimentele a milioane de ţărani indieni care vedeau în Gandhi un om trimis de divinitate. Totuşi, Gandhi nu a fost foarte entuziasmat de onoruri. Nu i-a plăcut niciodată acest titlu, căci asta însemna că el era special, în vreme ce el se considera un om obişnuit.

Acţiunea nonviolentă, inițițiată de Gandhi, este o tehnică prin care oamenii care resping pasivitatea şi supunerea şi care văd lupta ca fiind esenţială pot duce această luptă fără violenţă. Principiul nonviolenţei – cunoscut şi sub numele de rezistenţă nonviolentă – respinge folosirea violenţei fizice în scopul realizării unor schimbări sociale sau politice. Există trei categorii principale de acţiuni nonviolente: proteste, marşuri; non-cooperarea; intervenţii nonviolente, precum blocadele.