Skip to main content

Tinerii sunt mai puţin satisfăcuţi de democraţie şi mai dezamăgiţi în prezent decât în orice altă perioadă a ultimului secol, mai ales în Europa, America de Nord, Africa şi Australia, relevă un studiu realizat de Universitatea Cambridge.

“Milenialii”, cum sunt cunoscuţi tinerii născuţi între 1981 şi 1996, au acumulat mai multe nemulțumiri față de principiile democrației decât generaţia X, născută între 1965 şi 1981, sau aşa-numiţii “Baby Boomers”, născuţi între 1944 şi 1964, ori generaţia interbelică (1918-1943).

Principala cauză a dezamăgirii tinerilor faţă de democraţie este inegalitatea de avere şi venituri, afirmă raportul, citând statistici care arată că milenialii reprezintă, numeric, circa un sfert din populaţia Statelor Unite, însă deţin doar 3% din averea totală. La aceeaşi vârstă, generaţia Baby Boomer deţinea 21% din avere.

Tabloul este pesimist în SUA, Brazilia, Mexic, Africa de Sud, Franţa, Australia şi Marea Britanie. La nivel global, generaţiile mai tinere nu sunt doar mai nesatisfăcute de performanţa democratică decât vârstnicii, ci şi mai nemulţumite decât generaţiile anterioare în etape similare de viaţă, se arată în studiu.

Studiul constată o creştere medie de 16% a gradului de mulţumire faţă de democraţie în rândul alegătorilor sub 35 de ani, în primii doi ani ai mandatelor liderilor populişti. Conform studiului, fie că este vorba de lideri de stânga, precum cei din Syriza şi Podemos în Grecia şi Spania, ori de dreapta, precum Viktor Orban în Ungaria şi partidul Lege şi Justiţie în Polonia, toţi au contribuit la creşterea sentimentelor prodemocratice în rândul milenialilor, la fel ca şi realinierea politică în ţări precum Brazilia, Mexic şi Cehia.

Studiul Centrului pentru Viitorul Democraţiei al Universităţii Cambridge a fost realizat pe baza datelor culese de la peste 4,8 milioane de respondenţi din 160 de ţări, între 1973 şi 2000.

„În privinţa celor care au 35 de ani, 55% dintre mileniali, la nivel mondial, se declară nemulţumiţi de democraţie, în timp ce mai puţin de jumătate dintre cei din Generaţia X aveau aceleaşi opinii la aceeaşi vârstă. Majoritatea celor din generaţia Baby boomers, care acum au 60-70 de ani, continuă să manifeste satisfacţie faţă de democraţie, la fel ca şi generaţia interbelică”, explică Robert Foa, coordonatorul studiului.

Studiul completează un altul, realizat de către Yougov.com în SUA, cu privire la atitudinea americanilor vizavi de socialism, comunism și colectivism. Datele acestuia au relevat că tot mai mulți mileniali și tineri din Generația Z au o opinie pozitivă despre acestea.

Sociologic vorbind, America arată din ce în ce mai mult ca o țară în care există două viteze: una a celor care au reușit să supraviețuiască în capitalism, și alta pentru cei care au eșuat în a efortul de a fi competitivi. Socialismul e privit tot mai favorabil printre tinerii din SUA, în timp ce capitalismul e pe un trend descendent.