Skip to main content

Chiar dacă situația nu mai e la fel de gravă în ce privește pandemia, vigilența este necesară, iar regulile de conduită trebuie respectate pentru evitarea îmbolnăvirilor.

Coronavirusurile, precum cel nou descoperit (SARS-CoV-2), care cauzează COVID-19, produc infecții respiratorii cu grade de severitate de la mediu la sever, putând duce inclusiv la deces.

Până la încheierea pandemiei de coronavirus COVID-19, anumite categorii de persoane vulnerabile au dreptul lunar la un set gratuit de 30 de măşti de protecţie.

Facilitatea este prevăzută într-un act normativ intrat în vigoare zilele trecute, după ce președintele Klaus Iohannis l-a promulgat.

Măștile de protecție se acordă pentru:
⭕️ persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;

⭕️ persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei;

⭕️ pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 1.000 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009;

⭕️ persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de art. 42 şi 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Autorităţile publice locale au obligaţia să întocmească liste nominale cu persoanele beneficiare şi să le transmită Direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti în termen de 3 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi (23.07.2020), în vederea stabilirii necesarului de repartizat.

Distribuirea măştilor de protecţie se realizează de către Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, către autorităţile publice locale.

Autorităţile publice locale asigură distribuirea măştilor de protecţie, în mod gratuit, către fiecare beneficiar.