Skip to main content

Curtea Europeană a Drepturilor Omului este una dintre instituţiile reper de protejare a drepturilor omului la nivel internaţional. Veghează la respectarea de către statele membre ale Consiliului Europei a prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Curtea a fost instituită prin Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale adoptată de către statele membre ale Consiliului Europei la Roma la 4 noiembrie 1950 şi a intrat în vigoare la 3 septembrie 1953.

Încă de la crearea sa, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, şi instituţia predecesoare, au definitivat examinarea a cel puţin 700.000 de speţe. În documente de arhivă, această activitate poate fi reprezentată prin de 35 de ori înălţimea Catedralei Strasbourg, sau prin 5.090 metri liniari şi 232 de tone de hârtie. Biroul Central al CEDO este celula principală de lucru a instituţiei, centralizând zilnic circa 1.500 de scrisori şi mesaje.

Piatra de temelie a sediului Palatului Drepturilor Omului a fost aşezată simbolic, în cadrul unei ceremonii organizate la 4 mai 1992, de preşedintele francez Francois Mitterand, la care au participat şi alte personalităţi internaţionale şi locale. Regina Elisabeta a II-a a vizitat, la 12 mai 1992, locul unde urma să fie construită clădirea şi a plantat un copac în grădina viitorului Palat al Drepturilor Omului.

Lucrările la sediul CEDO au fost definitivate în 1995, iar la 29 iunie a avut loc ceremonia de inaugurare la care au luat parte preşedintele ceh Vaclav Havel, ministrul francez al justiţiei Jacques Toubon, primarul oraşului Strasbourg Catherine Trautmann şi alte personalităţi internaţionale.

Palatul Drepturilor Omului găzduieşte 650 de membrii ai personalului şi 47 de judecători ai Curţii Europene a Drepturilor Omului care lucrează pentru a se asigura că drepturile a 820 de milioane de cetăţeni ai celor 47 de state membre ale Consiliului Europei sunt respectate în acord cu prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.